::Teman Bersama::

Selasa, 21 Februari 2012

Adab Memuliakan Ulama
Adab Memuliakan Ulama.


Berkata Habib Amri Azmatkhan [anak murid Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdlullah Al-Banjari Al-Makki] di Masjid Negeri Shah Alam pada 11022012:


Firman ALLAH SWT :

"Dan berendah dirilah kamu terhadap orang-orang yang beriman."
[Surah al-Hijr: Ayat 88]


Dia antara kesalahan adab murid terhadap Syeikh mereka :


1-Hari ini kita memperlakukan para masayaikh bagaikan rakan-rakan kita.

2-Kita silangkan kaki di hadapan mereka.

3-Melihat-lihat jam bagaikan berkata "..sudahlah Syeikh, dah lewat ni.."

4-Bersandar

5-Berbual, walaupun berbisik, kira-kira, apa perasaan kita ketika mana kita sedang bercakap, orang lain turut bercakap...

6-Kita menjadi wali dihadapan orang ramai, tetapi menjadi musuh dihadapan ALLAH سبحانه وتعالى .

7-Ber "sms"

8-Firman ALLAH سبحانه وتعالى yang bermaksud:
Dan orang-orang yang menyakiti orang-orang beriman sama ada lelaki atau perempuan tanpa kesalahan yang mereka perbuat maka sesungguhnya mereka telah memikul kebohongan dan dosa yang nyata.
[Surah al-Ahzab: Ayat 58].

9-Daripada Ibn Abbas RA, katanya:
Barangsiapa menyakiti fuqaha’ maka dia telah menyakiti Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم, barangsiapa yang menyakiti Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم maka dia telah menyakiti ALLAH سبحانه وتعالى.

10-Jangan disebabkan kita yang menjemput dan "membelanjakan" wang atas urusan dakwah para masyaikh, kita secara tidak perasan terkurang adab dihadapan para masyaikh. Seolah-olah kita memperlakukan mereka secara paksa tanpa mahu tahu keuzuran yang dihadapi mereka dalam usaha dakwah yang berterusan.

11-Berebut untuk bersalaman sehingga para masyaikh tertolak disebabkan kegopohan untuk bertabaruk, tetapi yang sunnah menjadi punah.

12-Terfikirkah kita bebanan, tanggungan di mahsyar bagi para masyaikh yang mengajar, mereka menanggung bebanan kita yang tidak beramal dengan ilmu yang dipelajari. Mereka khuatir, tidak menjalankan dakwah secara menyeluruh sehingga umat yang jauh dari Saydina Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم mengenal dan cinta kepada Baginda صلى الله عليه وآله وسلم . Tetapi apa pula perlakuan kita kepada orang yang mengajarkan kita cinta ?

13-
إذا لم تكن حافظًا واعيًا فجمعك للكتب لا ينفع

Maksudnya:

Jika kamu tidak seorang penghafal lagi seorang yang faham [ulama],
Maka kitab-kitab yang kamu himpun [pelajari] itu tiada manfaat.

14-Ayuh cintailah para ulama,orang yang lebih berusia, jika mereka lebih muda dari kita, anggaplah kelimuan mereka menjauhi kejahilan kita.

Perlakukan mereka pada tempatnya, beradablah dihadapan mereka. Dalam hal ini, alfaqir mencontohi dan meneladani guru-guru al-faqir seperti; al-Fadhil Ustaz Din Kuala Kangsar[Pasir Tumboh], Syeikh Muhammad Fuad Kamaluddin Al-Maliki, Syeikh Ahmad Fahmi Zamzam Al-Maliki, Habib Wan Izzuddin al-Aidrus as-Sarawaki juga Al-Fadhil Ustaz Muhadir Bin Haji Joll as-Sanariyy. Perhatikanlah, teladanilah mereka apabila bertemu, bersapa dan bertutur bersama para alim ulama.

WALLAHU'alam

"وصلى اللّه على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم"

Mohon maaf zahir dan batin.Mohon doa mendoakan.

alfaqir;almukminun
28 Rabiul'awwal 1433/21022012


Tiada ulasan: