::Teman Bersama::

Isnin, 29 November 2010

Jawaban Kepada Dr. MAZA [Jantung Bukan Hati]Jawaban Kepada Dr. MAZA [Jantung Bukan Hati].

Pof. Madya Dr. MAZA berkata tentang Jantung Bukan Hati . Atas nama ahli “akademik serba tahu”, maka Dr. MAZA mengesahkan kekeliruannya untuk difahamkan kepada masyarakat umum. Inilah kebejatan ulama Islam Progresif yang dilaungkan oleh Dr. MAZA untuk mencelikkan minda masyarakat kononya yang berguru dengan manusia-manusia pondok berkitabkan kitab-kitab kuning yang berhabuk.

Lalu, alFaqir kumpulkan perbincangan para ahli akademik daripada kalangan Ahlus Sunnah Wal Jamaah di Malaysia yang terdiri daripada Dr. Asmadi Mohd Naim, Dr. Farid Shahran, Prof. Dr. Fauzi Hamat, Ustaz [Mujahid Yayasan Sofa] juga para asatizah lain yang dikasihi. Dalam kata mudah, MAZA dengan 1 suara, kami Ahlus Sunnah Wal Jamaah hadir hujjah secara muzakarrah.
Petikan dari buku ISLAM AND SECULARISM by S.M.N. AL-ATTAS. (KL: ISTAC, 1993) tentang al-Qalb.


Since reason is a projection of the intellect, it functions in conformity with the intellect, which is a SPIRITUAL SUBSTANCE inherent in the SPIRITUAL ORGAN OF COGNITION known as the ‘HEART’ (AL-QALB)…..p. 35


Ma’rifah as ‘knowledge’ is both right cognition (‘ilm) and right felling or spiritual mood (hal); and the former, which marks the final stages of the spiritual ‘stations’ (maqamat), precedes the latter, which marks the beginning of the spiritual ‘states’ (ahwal). So, ma’rifah marks the spiritual transition-point between the spiritual station and the spiritual state. As such, and since it is KNOWLEDGE THAT COMES FROM GOD TO THE HEART (QALB) and depends entirely upon Him, it is not necessarily a permanent condition unless continually secured and fortified by ibadah……….p. 71, footnote 76.


It is implicit in our exposition that Islam is both belief and faith (iman) as well as submission in service (islam); it is both ASSENT of the HEART (QALB) and mind (‘aql) confirmed by the tongue (lisan) as well as deed and work (‘amal)………p. 72


…and certainty in man and perceived by his SPIRITUAL ORGAN known as the HEART (AL-QALB). It is peace and security and tranquility of the heart; it is knowledge, and knowledge is true belief; it is knowing one’s rightful, and hence proper, place in the realm of Creation and one’s proper relationship with the Creator; it is a condition known as ‘adl or justice…p. 75


Thus, God reveals Himself to the rational soul, which possesses ORGANS OF SPIRITUAL COMMUNICATION AND COGNITION such as the heart (qalb), which knows Him; the spirit (al-ruh), which loves Him; and the secret or inmost ground of the soul (al-sirr), which contemplates Him……….p. 82


Agaknya apa yang MAZA akan terjemah dengan AL-IMAN HUWA AL-TAQRIR BI’L-LISAN WA-‘L-TASDIQ BI’L-QALB?


Teringat Prof. Al-ATTAS menempelak golongan literalis yang menterjemah istilah A’MA yang terkandung di dalam ayat 72 surah al-Isra’ sebagai BUTA MATA (fizikal).


“but those who were blind in this world, will be blind in the Hearafter, and most astray from the path”.


Imam Ghazali dalam kitab Ajaib al-Qalb menyatakan bahawa qalb digunakan dengan dua makna:

Pertama: Seketul daging berbentuk “Sanaubar” “PINE” terletak di sebelah kiri dada. Daging yang unik yang mempunyai rongga, di dalam rongga tersebut darah hitam, ianya tempat terbit ruh dan tempat kediamannya…….

Kedua: Ciptaan halus, rabbani, kerohanian… mempunyai hubungan dengan qalb jismani yang pertama…. Ianya ialah hakikat manusia, yang sedar, mengetahui, yang mukallaf, dituntut ………….

Kesimpulan

Daripada penggunaan yang pertama, terjemahan qalb jismani ialah jantung. Namun Imam Ghazali tidak meletakkan fokus syariat terhadapnya kerana qalb jismani ialah tempat perbahasan doktor perubatan.

Fokus syarak ialah qalb dengan makna kedua. Pemerhatian terhadap terjemahan Melayu ialah terdapat dua penggunaan lafaz hati. Pertama dengan makna kedua yang dikehendaki oleh Imam Ghazali. Oleh itu masyarakat Melayu mengatakan hati sanubari. Sifat sanubari ialah berasal daripada lafaz “sanaubar” iaitu bentuk seperti buah pine……. Lafaz hati juga digunakan dengan merujuk kepada “liver”.
Oleh itu, Sifat sanubari dalam penggunaan pertama digunakan untuk mengelakkan pemahaman hati dengan terjemahan (liver). Darah hitam yang dinyatakan oleh Imam Ghazali merujuk kepada tempat syaitan sebelum hati dibersihkan dengan nur zikir.

Pentafsiran qalb sebagai jantung menafikan seluruh makna agama yang dibawa oleh Rasulullah Shollallahu Alaihi Wassalam, kerana intipati tujuan agama adalah untuk mengangkat martabat ruhaniah manusia. Dan hati yang bersifat ruhaniah itulah yang menjadi asas kepada kebaikan akhlakiah manusia. Penekanan tentang makna jasmaniah istilah qalb menjadikan Nabi Shollallahu Alaihi Wassalam sebagai humanis/sekular yang melihat kebaikan manusia hanya dari aspek jasmaniah. Imam Al-Ghazali dalam Kitab 'Aja'ib al-Qalb di samping tidak menafikan aspek jasmaniah qalb ternyata menekan aspek ruhaniah yang menjadi intipati kemanusiaan dan mengangkat manusia dekat pada Tuhan.

Yang lucu penulis [Dr. MAZA] mengatakan terjemahan 'you are in my heart' sepatutnya 'awak di dalam jantung ku', bukan hatiku. Ini bermakna awak sebenarnya berada dalam ketulan darahku yang jasmaniah itu!

Inilah bahana literalis..

Pembuktian Asri tentang qalb adalah jantung berpandukan hadith sememangnya tersasar daripada pemahaman sediakala umat Islam.


Jika dilihat pada keterangan hadith tersebut, Rasulullah Shollallahu Alaihi Wassalam menyebut ‘jasad (fi al-jasad)’ yang tepat difahami sebagai ‘jism’. Mafhum ‘jasad’ ini berbeza daripada ‘badan’ yang bermaksud ‘selain kepala’. (mu’jam al-wasit). Jika diandaikan jantung adalah anggota paling utama pada ‘jasad’ yang bermaksud jisim, ternyata ianya salah kerana jisim adalah umum, termasuklah jawhar (zarah); arad (sifat luaran); falaki (astronomical) , bagaimana bentuk dan fungsi jantung pada perkara-perkara ini? Tetapi jika diandaikan jantung pada ‘badan’ maka benar ia (jantung) anggota paling utama. Justeru mafhum ‘jasad’ pada hadith menjurus kepada jisim yang maknanya berlainan daripada apa yang difahami pakar internist atau physician dan Asri sendiri sebagai jantung, hati (liver) dan sebagainya daripada organ dalam badan manusia.


Melihat kepada kalimah ‘mudghah’ pada hadith yang diibaratkan sebagai seketul darah (alaqah), ia (mudghah) masih tidak menyifatkan jantung atau hati/liver kerana mudghah disifatkan al-Qur’an sebagai intipati yang membentuk/bertukar menjadi tulang (fakhalaqna al-mudghata izaman). Apakah jantung/liver itu tulang? Bahkan intipati/mudghah ini disifatkan Nabi Shollallahu Alaihi Wassalam sebagai ajba al-zanb (ajba denga huruf ain) sebagaimana sabda Baginda Shollallahu Alaihi Wassalam yang bermaksud: setiap anak Adam dimamah oleh tanah melainkan ajba al-zanb (tulang kecil diakhir sulbi), daripadanya dia dijadikan, dengannya dia menunggang.. .(muslim) ...


Melihat kepada penggunaan ayat Saiyiduna Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam pula yang bermaksud: apabila ia elok, maka eloklah jasad seluruhnya, dan apabila ia rosak... Bagaimana jasad/badan akan jadi elok jika hanya bergantung kepada jantung/liver yang elok? Asri telah mengetahui fungsi jantung sebagai organ mengepam darah (aduw/jihaz dakha al-dam), tetapi dia keliru untuk memahami bagaimana jasad/badan akan jadi elok jika darah yang dipam itu adalah tidak sihat, berkolesterol, gula tinggi dll? Tidakkah tepatnya darah yang elok, maka eloklah badan!


Jika Asri mengerti hadith yang dibawakan dalam lingkungan penceritaan Nabi Shollallahu Alaihi Wassalam berkenaan qalb seperti sabda baginda yang bermaksud: Ya (Allah) Yang Maha Membolak-balikkan hati, tetapkanlah hati (sanubari) ku di atas agama mu...(al-Tirmizi) ; Allah memasukkan ahli syurga ke dalam syurga, memasukkan sesiapa sahaja dengan rahmatNya, dan dimasukkan ahli neraka ke dalam neraka, kemudian Dia berfirman: Lihatlah kepada sesiapa yang kamu dapati dalam hati (sanubarinya) iman sebesar benih yang kecil (isti’arah min khardal), keluarkannya [dari neraka]...(muslim) ... maka Asri tidak akan membuka pekung di dada membuktikan dia seorang yang naif mengenal qalb nuraniyah dengan qalb adwiyah sehingga menyamakannya (aqlb nuraniyah) sebagai kabid/kibdah.

Tidakkah tepat apabila difahami; apabila elok hati nurani (niat) maka eloklah jasad akhlak (amalan) seluruhnya, dan apabila rosak hati nurani (niat) maka rosaklah jasad akhlak (amalan) seluruhnya.

Saya biasa sebut dengan para pelajar saya tentang perkataan 'hati' ini, bila kita kata 'sakit hati' ia tidak merujuk kepada hati fizikal, dengan maksud kalau di bedah hati orang yang 'sakit hati' pasti ianya tidak luka pun, namun ungkapan 'sakit hati', 'busuk hati', 'makan hati', 'hati mati', 'hati-hati' dan sebagainya sebenarnya merujuk kepada hati ruhaniah manusia yang hanya akan 'sihat' dengan 'tazkiyah nafs', zikir, taubat dan lain-lain amalan keruhanian.

Justeru, ini diantara ratusan bukti mengapa pentingnya menyerahkan ilmu kepada ahlinya. Betapa sikap menafsirkan Al-Quran, Hadith, kalam para ulama secara literalis tanpa asas ilmu yang utuh bakal mencampakkan manusia yang bertaqlid buta untuk cepat percaya kepada kata-kata manusia pendusta atas nama agama.

WALLAHU'alam.
1 ulasan:

Admin berkata...

Assalamu'alaikum,

AlhamduliLlah, jazakaLlah akhie :) Ada sahabat bertanya.. bila kita akan adakan pertemuan bloggers Ahlu Sunnah Wal Jama'ah lagi ? ^_^